Verslag Internationaal folklorefestival Hoogstraten België

1 t/m 3 augustus 2008

 

 

Warm onthaal in Hoogstraten voor Culemborgse dansgroep!

Het folkloristisch festival van 1 t/m 3 augustus in Hoogstraten (België) is voor Volksdansgroep Oriënt uit Culemborg op alle fronten weer een daverend succes geworden. Het zijn drie schitterende dagen geweest, waar ze met veel plezier op terug kijken.
De vendeliers uit Hoogstraten, de Gelmelzwaaiers, hebben al 25 jaar ervaring met hun ontelbare reizen naar buitenlandse festivals op alle continenten. Die ervaring hebben ze voortreffelijk gebruikt voor het organiseren van hun eigen festival, dat dan ook van begin tot eind perfect geregeld was.

In totaal waren er in en rond Hoogstraten vier internationale dansgroepen ondergebracht bij gastgezinnen. Behalve Culemborg (op het allerlaatste moment ingevallen voor de Egyptische groep, die door visumproblemen moest afzeggen) waren dat Frankrijk, Tsjechië en Litouwen.

Het avontuur begon voor Oriënt vroeg op de vrijdagavond met een gastvrije ontvangst in de Rabboeniezaal in Hoogstraten. Daar maakten we kennis met de begeleiders van onze groep, de vendelzwaaiers Dirk Lambrechts en Jan Van Aert. Ze praatten ons, onder het genot van een drankje, bij over het programma van de komende dagen.

 

Vrijdagavond was voor Oriënt de eerste voorstellingsavond in de Rabboenizaal, die geopend werd door de Vendeliers uit Hoogstraten. Verder was het de beurt aan de buitenlandse groepen, die gezamenlijk een mooi gevarieerd programma toonden. Oriënt kwam deze avond met de Hollandse serie uit Marken en Volendam. Het vo ordeel in België is natuurlijk wel dat onze liedjes zijn te verstaan en daardoor extra goed door het publiek ontvangen werden. Hoewel al laat op de avond, bleef het publiek erg veel interesse tonen en klapte erg enthousiast mee. Zij waren vol lof over deze Hollandse serie, mede omdat het een aaneengesloten choreografie is en niet een aantal losse dansen met daarin pauzes. Na afloop kregen we van diverse kanten ook complimenten voor onze conditie om 20 minuten aan een stuk fanatieke dansen te kunnen laten zien.

 
     

 
Vendeliers met prachtige prestaties met de gigantische vlaggen.
 
Frankrijk
Tsjechië
Minderhout
Litouwen
Litouwen
Minderhout
 

Een gezellig gevulde zaal met super enthousiast publiek!

     

Na al deze optredens vond een echte verbroedering plaats doordat de buitenlandse groepen elkaar en het publiek traditionele dansen uit het land van herkomst aanleerden. Met de live muziek van de verschillende groepen werd er tot in de “vroege” uurtjes doorgedanst. Tijdens de avond was door iedereen al kort kennis gemaakt met de gastgezinnen en die kennismaking werd op vele adressen tot diep in de nacht voortgezet. (leve het Belgische bier!)

 
     
     
     

Zaterdagmorgen stond een bezoek aan Antwerpen op het programma, waar vanaf de Grote Markt een gids een leuke en interessante rondleiding verzorgde. Tussen de middag verzorgde de vendeliers een uitstekende picknick, op de kade aan de Schelde. Daarna was de middag vrij en die werd door een groot gedeelte van de groep aangegrepen om het schitterende verbouwde station van Antwerpen te bezichtigen. Anderen trokken de diamantwijk in of zochten een terras op voor een lekker Belgisch biertje of een heerlijke wafel met ijs of slagroom.

     
     
     

Voor zaterdagavond stond de tweede voorstelling op het programma, ook nu weer in de mooie Rabboenizaal, waar het publiek, gezellig aan tafeltjes met een drankje, het geheel kon volgen. Deze avond maakte Oriënt ook weer indruk met de Brabants Leven serie, die het leven uitbeeldt uit de tijd van Breughel, de bekende Vlaamse schilder uit de 16e eeuw. Deze serie begint met een tableau vivant (levend schilderij), wat prachtig uitkwam tegen de schitterende achtergrond en meteen al een applaus opleverde. In dat levende schilderij laat de schilder een voor een de dansers tot leven komen. Ook deze avond werd weer afgesloten met gezellig samen dansen tot in de late uurtjes.

 

 
De Poolse Konigspaarden in de Kolonie van Wortel
 

 

De zondagochtend was vrij en werd voornamelijk met de gastgezinnen doorgebracht met bijvoorbeeld een bezoek aan het Gelmelslot (het kasteel van Elisabeth van Culemborg en Antonie de Lalaing van Hoogstraten). Dat was helaas alleen van buiten te bezichtigen, omdat het nu dienst doet als gevangenis. Of een bezoek aan een van de andere bezienswaardigheden, zoals de grote St. Catharinakerk en het stadhuis, allebei van de architect Rombout Keldermans, zoals ook het Culemborgse oude stadhuis en die gelijkenis is heel goed te zien. Door andere leden werd een bezoek gebracht aan o.a. Meer, Minderhout en de Kolonie van Wortel.


Na een laatste middagmaaltijd bij de gastgezinnen, was het om 14.00 uur tijd voor de optocht naar het stadhuis voor het laatste optreden.

 

 
     
 
     

 

Tegelijkertijd was er op dat stadhuis een ontvangst voor een afvaardiging van alle groepen door burgemeester Arnold van Aperen van Hoogstraten. Ook burgemeester Ronald van Schelven uit Culemborg was voor deze gelegenheid naar Hoogstraten gekomen om de band tussen de beide zustergemeentes te versterken. Na een toespraak en het tekenen van het gastenboek, werden er cadeaus uitgewisseld en ontving Oriënt als aandenken een mooi bord van keramiek van Hoogstraten en omgeving.

Groepsfoto met de burgemeesters Ronald van Schelven van Culemborg en Arnold van Aperen van Hoogstraten

 
 
Gergovia Mon Brison Feurs Frankrijk
 
Kauskutis Mazeikai Litouwen
 
Bebek & Morava Ostrava Tsjechië
 
     

 

 

     
 
 

 

Helaas begon het net aan het begin van de middag te regenen waardoor de middagvoorstelling voor het Stadhuis buiten, helaas geen doorgang kon vinden. Een flinke teleurstelling voor de organiserende Vendeliers die alleen daar de ruimte hebben om met een 20 tal vendeliers een show te verzorgen. Gelukkig was het wel even droog, zodat het al aanwezige publiek een korte show kon bewonderen, waarna het in optocht meeging naar de Raboennizaal voor de rest van het programma.

 

 

Bij de opening van het programma met het aloude vlagritueel van de Vendeliers mochten dit jaar de beide burgemeesters gezamenlijk de op de grond uitgespreide vlag betreden.

Vendelgroet volgens aloude vendeltradities
Een beschrijving van deze aloude tradities vinden we terug in het boek van Jan Toriaans, “Het vendel” blz 10 en in “Het vliegende vaandel” blz 95. uitgegeven door het Instituut voor Vlaamse Volkskunst vzw.
Enkele malen zal de vendelier, ook alferus genoemd, de vlag over het hoofd van de eregast zwaaien. Om te eindigen zal hij het vaandel neerstrijken aan de voeten v.d. gewaardeerde persoon. Deze zal verzocht worden om op het vaandel te gaan staan. Dit was vroeger een teken van onderwerping v.d. gilde aan het kerkelijk of burgerlijk gezag. Maar het betekende ook een groot eerbetoon aan de persoon die dit gezag vertegenwoordigde.

 

 

Voor een bomvolle zaal volgde een schitterend programma waarbij afwisselend de buitenlandse groepen en de Gelmelzwaaiers het publiek lieten genieten.

     

De vendeliers lieten zien dat je ook kunt vendelen op moderne muziek en als afsluiting werd er met de vlaggen van alle aanwezige nationaliteiten op het Vredeslied gevendeld.

     
     
     
Afscheid van de Gelmelzwaaiers
en van Dirk en Jan
het waren super begeleiders!

 

Na dit feestelijke optreden was er voor zo’n 300 personen een heerlijke buffetmaaltijd klaar gezet voor alle gasten met hun gastgezinnen. Na het officiële afscheidstoespraakje en uitwisselen van wederzijdse cadeautjes was het nog moeilijk om afscheid te nemen van Hoogstraten en de verschillende gastgezinnen in het bijzonder. De dansgroep is er zo fantastisch ontvangen, dat ze voor de tweede keer (ze waren al eerder te gast in 1999) terug kunnen kijken op een hartverwarmend weekend bij onze Zuiderburen. Ze kunnen met recht zeggen dat, de culturele banden die al bestonden tussen Culemborg en Hoogstraten, wat de dansers betreft nu wel degelijk warme vriendschapsbanden zijn geworden.

Voor meer informatie over vendelen en de Gelmelzwaaiers

klik op het logo

 

De mooie cadeau's:

Van de gemeente Hoogstraten
 
Van de Gelmelzwaaiers

 

De Pers: