Culemborg 700

 

Première folkloredans ‘De Blauwe Lappen’

Speciaal voor Open Monumentendag 2018 is ‘De Blauwe Lappen’ in première gegaan. Hierin wordt het verhaal uitgebeeld van de opstand van de vrouwen in 1650.

Onze dansleidster Petra van Koelen stelde voor om een nieuwe choreografie te maken over de opstand van de Blauwlappen in 1650. We hebben gekeken of de dans op de muziek van ‘Culemborg dat Klopt!’ van Bas Verberk gemaakt kon worden. En dat is gelukt. Leden van het orkest Vranje hebben een nieuwe tekst gemaakt om het verhaal duidelijk te maken.
De kostuums hebben de dansers en andere vrijwilligers zelf gemaakt op basis van de kleding uit de Gouden 17e eeuw. Dit alles was mogelijk door een subsidie van het Cultuurfonds.

De Blauwe Lappen ging in première op Open Monumentendag. Orient trad 6 keer op met de dans die ongeveer 4 minuten duurt.  Het verhaal gaat over de Culemborgse vrouwen die in opstand komen tegen de zoveelste zwaardere belasting op het malen van het graan. Ze trekken in grote groepen richting het stadhuis met hun schorten, hun blauwe lappen, aan lange stokken geknoopt en richten hun woede op de ruiten van het stadhuis. Ook het liefdesverhaal van molenaarszoon Gijssie en Metje komt in de dans tot uiting.

‘De Blauwe Lappen’ blijft in het repertoire en daarmee blijven we, ook na Open Monumentendag, Culemborg op de kaart zetten.

 

Open Monumentendag 8 september 2018

     

Een compilatie van de choreografie, zoals we deze op verschillende plekken hebben laten zien.
     

Locatie Weeshuisplein

G  
G
     
G
G
  G
 
 
G    
 
     
     
     
 
     
     
R
 
   
   
L

Locatie Grote Barbarakerk

In het publiek de beide Burgemeesters, uit Culemborg en uit Hoogstraten, onze zustergemeente in België.

 
     
 
     
 
   
R

Locatie Markt/Grote Kerkstraat

   
     
     
 
     
     
A
 
     
     
     
 
     
 
     
J
   
 
     

Locatie podium Markt

 
G  
G
 
     
G
  G
 
     

Lunch


Het Weescafé had een lekker broodje en kop soep voor een gedeelte van de groep. Het orkest ging naar Downies en Brownies. We hadden niet echt veel tijd om daar rustig van te genieten, want na de eerste drie optredens was er om 13.30 uur nog een verrassingsdans om aan mee te doen. 's Middags ook nog drie optredens en als afsluiting nogmaals de verrassingsdans!
     

Na afloop heerlijk een tompouce

 
     
 
     
 

Samen met Shilshoel en de Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten de feestelijke dag afgesloten met een lekkernij uit Culemborg: een tompouce!


Foto's: Frits Couwenberg en Guus, Lidy, Renske, Arjen en Jefrey.

Repetities

Repetities met orkest en de blauwe vlaggen aan de stokken!
Klik op foto voor meer
 
 

Liedtekst

Nieuwe liedtekst gemaakt door Hans van Vranje op 'Culemborg dat Klopt'
Klik op tekst voor meer
 
 

Kostuums maken

Nieuwe kostuums:voorbereiden, stof kopen, knippen, passen, maken enz.
Klik op foto voor verslag

Met dank aan onze sponsors: