Scroll naar beneden voor foto's en verslag van deze jubileumdag!


Ontwerp poster van ons oud-lid Irma Chaigneau
 

Geslaagde jubileumdag voor Volksdansvereniging Oriënt Culemborg

Zaterdag 18 juni was een zonovergoten aaneenschakeling van indrukken en ervaringen.

Volksdansvereniging Orient nodigde Maggies Wedding en Dansensemble Paloina uit en stelde dans centraal op haar jubileumdag in de Gelderlandfabriek.  Leden, oud-leden en dansliefhebbers uit Culemborg en verder weg, vierden samen het vijftigjarig jubileum.

Tijdens de Ceilidh van Maggies Wedding in de middag was het tropisch warm, maar dat hield niet veel mensen tegen om de vloer op te komen en mee te doen met ‘caller’ Carieke.

Onverwachts op een dansvloer terechtkomen, het kan je zomaar overkomen. Toeristen zagen bijvoorbeeld op de dag zelf een aankondiging en kwamen meedansen, andere bezoekers hadden ‘s middags een voorstelling verwacht, maar werden uitgenodigd om mee te dansen. De Ceilidh van Maggies Wedding was een dansfeest, we dansten met een volle zaal, klein en groot, oud en jong. Alleen kijken kon ook, er waren in totaal ruim 60 mensen, plus het orkest en de 'caller' Carieke Pol, die vanuit Groningen gekomen was. De caller telde mee en legde alles op een vrolijke en duidelijke manier uit.

Wethouder Mischa Peters van Culemborg kwam ook naar de Gelderlandfabriek en zij feliciteerde bestuur en leden van de vereniging met het jubileum namens het college van burgemeester en wethouders. Ze kwam voorbereid en had haar dansschoenen bij zich en danste mee met de schotse dansen begeleid door Maggies Wedding.

’s Avonds was er een prachtige voorstelling van Dansensemble Paloina met een tribune vol enthousiaste mensen, een iets langere pauze vanwege de hitte en de benodigde tijd voor de dansers om al hun kostuums achter het toneel te kunnen wisselen. Tijdens de voorstelling stonden de zijdeuren van de zaal open, vanwege de warmte, zo kwam het dat niet alleen het publiek, maar ook toevallige voorbijgangers, de goedgeoefende ensembleleden konden zien dansen op de schitterende live muziek.

De avondvoorstelling was een indrukwekkende reis door Europa, uitgebeeld door dansen en prachtige muziek en liederen. Ondanks de hoge temperatuur dansten de dansers onverstoorbaar. Er zijn heel wat koffers en kledingrekken de Gelderlandfabriek ingesjouwd voor negen kostuumwisselingen, inclusief hoofdversieringen en accessoires. De prachtige kostuums leverden een mooie verscheidenheid op. De choreografieën waren 'theatraal' - er zat een verhaal achter. Het publiek was lovend.

De organisatie verraste de muzikanten en dansgroep na afloop met een jubileumtraktatie, en dankzij de sponsoring van de lokale Hema ook alle bezoekers!

De tentoonstelling met foto’s van vijftig jaar geleden tot nu, albums vol verhalen, kleurrijke kostuums en verrassende herinneringen was het weekend ook te bewonderen en maandag 20 juni en dinsdag 21 juni nog in de Gelderlandfabriek te zien.

De organisatie, artiesten en bezoekers mogen terugkijken op een geslaagde gouden jubileumdag.

Annelieke van Raalte-Peeters

Maggies Wedding
Zaterdag 18 juni van 14.00 tot 16.30 uur


Foto: Kars Veling

Maggies Wedding Iers/Schots dansbal ('Cèilidh')

Het werd een feestelijke middag waarbij de traditionele schotse dans, de Cèilidh, het belangrijkste onderdeel van de middag vormde. De 'caller' Carieke ging iedereen in de zaal leren hoe deze dans moest, om vervolgens met z'n allen er een groot dansfeest van te maken. Natuurlijk met live Schotse en Ierse muziek van Maggies Wedding.

Maggies Wedding is ontstaan in 2011 toen een vriendin van de bandleden, Maggie, in het huwelijksbootje stapte. Voor die gelegenheid werd de band Maggies Wedding opgericht en dit was tevens het startsein voor de band. Ze werden gevraagd Ierse muziek te spelen bij haar bruiloft en dit was zo'n succes dat ze als band door zijn gegaan met als naam 'Maggies Wedding'. Het repertoire groeide in de loop van de tijd en bestaat vooral uit Iers/Schots/Engelse volksmuziek, zowel akoestisch als vocaal en uiteenlopend van langzame weemoedige ballades tot opzwepende jigs en reels.

Annemarie Roelink (viool/lepeltjes), Ies Mueller (fluit), Hieke Zoon (bas gitaar), Jorien Zoon (fluit), Beate Hazeleger (percussie), Arjen Volkers (accordeon/gitaar) en Peter Merry (gitaar/zang) zijn de bandleden die bij de Ceilidh hebben gespeeld.

Kassa en kaartcontrole zijn er klaar voor....
Leuke muziek bij het binnenkomen!

T.P.

Dansschoenen aan.....
Opening van de jubileummiddag en dansen maar....

Wethouder Mischa Peters danst fanatiek mee!
Even pauze in de schaduw.


Internationaal Dansensemble Paloina
Zaterdag 18 juni van 20.00 uur tot 22.45 uur

eigen foto Paloina

Voorstelling Internationaal Dansensemble Paloina

Internationaal Dansensemble Paloina bestaat uit ongeveer 40 jonge dansers en een sterk bezet live orkest. Al jaren staat Paloina bekend om haar jonge en energieke dansers die de eindeloze diversiteit van traditionele, folkloristische dans laten zien. Het ensemble viert dit jaar ook haar 50-jarig bestaan en reist al sinds de oprichting door Nederland en over de hele wereld om de veelzijdigheid van traditionele, folkloristische dans en muziek te verspreiden.
De groep is in 2018 bij Culemborg700 ook te gast geweest en veel toeschouwers waren onder de indruk van het hoge niveau van deze dansgroep. Helaas was er toen voor de leden van Orient, door het drukke eigen programma, geen gelegenheid om van deze prachtige dansgroep te genieten. Vandaar de wens om deze groep – naar ons idee op dit moment een van de beste folklore-dansgroepen van Nederland – weer naar Culemborg te halen om er samen met dansliefhebbers uit Culemborg en omgeving van te kunnen genieten.

Dansers: Amber Fonville, Arno Tolmeijer, Bregje de Kater, Celine Lepoeter, Cynthia Morlog, Diederik Lammerse, Ellemieke van Vliet, Eric Verhaar, Karianne van Vliet, Koen Egberts, Lieke Stokman, Nienke Duijve, Oscar Peeters, Renske van der Pijl, Romy Randolfi, Sascha de Mooij, Selena Onatli, Tiddo Siertsema, Vincent Muller

Orkest: Hélène Egberts-viool, David Reyna-gitaar, Elske Koek-zang, Jan Woldring-accordeon, Jeroen Walstra-bas, Omar Beganovic-slagwerk, Rinke Riezebos-blaasinstrumenten, Tiddo Siertsema-brácsa, Wim Zuiderwijk-slagwerk

Artistieke leiding:Dominike Karantzounis en Lynda Hoekstra
Orkest van Paloina onder leiding van Hélène EgbertsLynda Hoekstra gaf uitleg over al de prachtige danschoreografieën.
T.P.T.P.


T.P.

Cakejes met logo van Paloina

 en OriëntDoor sponsering van de lokale Hema kon het hele publiek mee genieten!
Foto's Frits en Lisette Couwenberg en Thorwald Peeters (T.P.)
Tentoonstelling 50 jaar Oriënt

Meerdaagse tentoonstelling geschiedenis van Oriënt

Rond de jubileumviering in de Gelderlandfabriek hadden we een tentoonstelling ingericht op het voor alle inwoners en belangstellenden vrij toegankelijke overdekte Pleintje van de Gelderlandfabriek. Daar lieten we veel zien uit de geschiedenis van 50 jaar folkloredansen in Culemborg.
Van het ontstaan vanuit de Stichting Jeugdwerk met activiteiten in de zaal Maria Regina bij Piep-Inn in de jaren zestig, de oprichting rond 1972 en de jaarlijkse betrokkenheid bij Koninginnedag, braderieën, Monumentendag en Culemborg Bijvoorbeeld tot de latere reizen van de presentatiegroep naar onder andere China, Syrië en Amerika. We toonden documentatie, foto’s en souvenirs en natuurlijk onze schitterende kostuums, waarvan de meeste naar authentiek voorbeeld door de leden zelf zijn gemaakt.

Zaterdag 18 juni, zondag 19 juni, maandag 20 en dinsdag 21 juni.

Mede mogelijk gemaakt door: De Gelderlandfabriek, Cultuurfonds Culemborg, Stichting LekArt Culemborg en Transport-en Verhuisbedrijf van Sterkenburg


Donderdagavond 16 juni: Panelen ophalen bij Lek&LingeVrijdagmorgen 17 juni: spullen en kostuums opgehaald bij LisetteMet kopje koffie overleg hoe we het gaan doen vandaag.Rekenig houden met de foto's die zaterdag pas met Carieke uit Groningen mee komen.


Vrijdagmiddag is het Pleintje nog verhuurd, maar mogen wij in de grote zaal verder werken.


Wel extra sjouwen.... maar we kunnen verder.

Buiten lunchen

Na hele dag hard werken zijn we om 21.30 uur klaar voor vandaag.
Zaterdag 18 juni om 11 uur gaan we weer verder.

Een van de eerste bezoekers was ere-lid Elly Lommers.

Regelmatig is er deze dagen in de vele plak- en fotoboeken gelezen. 

Maandagavond 20 juni mogen we in de Gelderlandfabriek

Voor onze laatste gewone dansavond van het seizoen mogen we dansen in de Gelderlandfabriek,

zodat we onze pauze op 't Pleintje bij de tentoonstelling kunnen houden.Netjes bord buiten, zodat iedereen het goed kan vinden.

Heel erg leuk zo voor een keertje!


Laatste koffiepauze van dit seizoen tussen al onze spullen, erg leuk!

Dinsdagavond 22 juni alles weer afbreken.
Rond 21.15 uur laatste keer afkoelen op de bank.

Woensdag 23 juni panelen weer terug naar Lek&Linge

Locatie:

De Gelderlandfabriek

 

Stationsweg 7, 4101 NG Culemborg

 

(direct gelegen aan het station)Mogelijk gemaakt door:

 

Media na afloop
Culemborgse Courant/Kontakt niet alleen digitaal, maar ook week later in de papieren uitgave:

Op 30 juni in de Gelderlander, heel erg ingekort en nu
zonder vermelding dat het een foto van Paloina uit Amsterdam is.