Sibylle (1968) begon op 7-jarige leeftijd te dansen bij de kindergroepen van OriŽnt in Culemborg nadat ze op de braderie een wervelende dans van de demonstratiegroep had gezien en ze tegen haar moeder zei: ďdat wil ik ookĒ. En zo is het begonnenÖ.

Eerst bij de kindergroepen onder leiding van Netty en Frieda en vanaf haar 16e bij de volwassenen en demonstratiegroep onder leiding van Petra.

Je zou kunnen zeggen dat OriŽnt aan het begin heeft gestaan van haar danscarriŤre: het leren van ingewikkelde Balkan passen o.l.v. Petra, maar ook het lesgeven, eerst als hulp bij de kindergroepen die toen onder leiding stonden van Tineke en later van Lenie. Rond haar 18e nam ze deze groepen over en heeft ze tot ver in haar studie aan 3 kindergroepen bij OriŽnt lesgegeven.

Tijdens haar studie Frans en Nederlands aan de lerarenopleiding in Utrecht heeft ze de kaderopleiding tot volksdansdocent afgerond (1990) en sindsdien geeft ze les, in binnen- en buitenland (Engeland, BelgiŽ, Duitsland, Oostenrijk, VS, Canada) en heeft ze veel landen en docenten bezocht om haar kennis te vergroten zowel voor de dans als de cultuur.

Want dat is wat volksdansen volgens haar zo mooi maakt: de achtergrond verhalen, de verklaring van de bewegingen, de diversiteit van de maatsoorten en de klankkleuren van de muziek en het contact met de mensen zelf. En vooral het samen dansen.

Haar specialisaties zijn dansen uit Bretagne en AlbaniŽ. Velen jaren heeft ze in Bretagne doorgebracht om daar de dansen en van de cultuur te leren en de laatste jaren is ze meer in AlbaniŽ te vinden.

Op het moment geeft Sibylle les bij At vaíani in Gouda en Oud Poelgeest in Leiden.

Sinds 2006 organiseert Sibylle ook festivals, meerdaagse cursussen of workshops voor de Stichting Dansevent.nl zoals de Driekoningencursus, het Zomerfestival en dansdagen internationaal voor docenten.

In 2009 heeft zij een CD Et voilŗ! uitgebracht (bij Syncoop) met vooral zelf samengestelde dansen, gebaseerd op 30 jaar danservaring.


De afgelopen jaren is Sibylle al vaker bij OriŽnt geweest om een workshop te geven, ze kijkt er naar uit om mee te mogen werken aan dit jubileum!

 
5 mei 1985 Bevrijdingsfeest Culemborg 14 juni 1985 Slotavond Open Hof December 1986

Maandagavond 19 september 2022

Het 50-jarig jubileum van OriŽnt ging verder met een tweede workshop van Sibylle,
na het Albanees op 4 april, nu Internationale dans.

Locatie: Dansstudio Sport Balans
                                 Havendijk 10, 4101 AB Culemborg
     Tijd: van 20.00 tot 22.30 uur