Maandag 4 juni 2007

Gasten uit Zuid Afrika

Hennie Kasselman en Norma Grotius uit Pretoria, op doorreis door België, Nederland en Duitsland, waren bijzonder geinteresseerd in Culemborg vanwege de banden van Jan van Riebeeck en Zuid Afrika en wilden dat graag combineren met een bezoek aan onze dansgroep.

Hieronder een stukje uit de mailcorrespondentie waarin ze wat uitleggen over volksdansen in Zuid Afrika:

"Ons is albei aktief in ons dansgroep, die Erika-Volkspelelaer in Pretoria. Dit is die grootste groep in die land. Ons oefen gereeld elke Vrydagaand en doen ook van tyd tot tyd openbare optredes. Al ons laers regoor die land is geaffillieer by die Afrikaanse Volkssang en Volkspele Beweging en ten minste een maal per maand reël een van die laers 'n saamtrek waarby alle nabygeleë laers op 'n Saterdagaand bymekaar kom. Ons repertoire is uitsluitlik Afrikaanse volksdanse wat ontstaan het uit piekniekspeletjies wat die Boere van ouds gespeel het. Ons danse is uniek (in die wêreld, sover ek weet) in die sin dat ons met elke dans ook die woorde van die liedjie sing, en die bewegings beeld die woorde van die liedjie uit, met buigings wat klaarblyklik van ons Hugenote voorvaders geërf is. Ons sal nou nie vir u 'n demonstrasie kan lewer nie, want al die danse is kringspeletjies en jy beweeg gedurig van maat tot maat."

Gelukkig hebben ze, na een bezichtiging overdag van Culemborg en omgeving, toch 's avonds samen met de hele dansgroep wat van hun dansen kunnen demonstreren, waarbij ze gekleed waren in traditionele Zuid Afrikaanse kostuums.

Reacties van twee van onze dansleden:

Ik vond het een heel plezierige avond. De gasten waren vriendelijk en charmant; ze zagen er prachtig uit. Ik denk dat het wederzijds inspirerend was.

Tiny Satter

Toen ze de gymzaal van de Lek en Linge binnenstapten, voelden we ons als dansgroep wel een beetje kaal: wij in onze T-shirts en zij in hun prachtige kostuums. Tijdens optredens dragen onze leden ook kostuums, maar op de maandagavond haalt iedereen iets makkelijks uit de kast. Gelukkig vielen door het dansen de verschillen snel weg. Wij hadden voor de gelegenheid een eenvoudige Zuid-Afrikaanse dans ingestudeerd, die we direct samen met de gasten konden dansen. Norma en Hennie vertelden wat extra’s over de danspassen en de tekst van het liedje; juist die extra informatie maakt het dansen zo levendig.

Daarna stonden er enkele Oudhollandse dansen op het programma, die zij dapper probeerden mee te doen. Dansen slaat een brug tussen mensen, met of zonder kostuum!

Ellie Tap

Stadswandeling olv Elly Mulder
Poseren voor het Jan van Riebeeckhuis
Wapen van Jan v Riebeeck in het Oude Stadhuis
 
 
's avonds meedansen met Oriënt olv Petra van Koelen o.a. met de Beukenwals
   
Hennie en Norma leerden ons ook Zuid Afrikaanse dansen o.a. De Zuid Afrikaanse versie van Jan Pierewiet
   

Uitleg over de Nederlandse dansen door Elsche Korf, specialiste op dat gebied


Nog een laatste keer allemaal samen de Beukenwals!