Deelname Internationaal folklorefestival Hoogstraten België

1 t/m 3 augustus 2008

 

Klik hier voor verslag en foto's van het geslaagde weekend

 

Volksdansgroep Oriënt Culemborg onverwachts naar Internationaal Folklorefestival in Hoogstraten (België)

Geen vakantiestop voor een groot gedeelte van de Culemborgse Volksdansgroep, maar deelname aan een Internationaal Festival in Hoogstraten. Van donderdag 31 juli t/m zondag 3 augustus vindt in de Culemborgse zustergemeente Hoogstraten dit driejaarlijkse Folkloristische festival plaats, georganiseerd door de plaatselijke Vendeliers gilde De Gelmelzwaaiers.
Op het laatste moment heeft een van de eerder uitgenodigde buitenlandse groepen afgezegd, waardoor een groot gat in het programma ontstond. De organisatie deed 14 juli (!) een beroep op Dansgroep Oriënt om dit gat te vullen en alsnog een programma met vier buitenlandse groepen te kunnen presenteren. Net na de drukte van Culemborg Bijvoorbeeld geen rust, maar een hele uitdaging om binnen twee en halve week een festivaldeelname te kunnen realiseren. Hebben we genoeg mensen beschikbaar om de choreografieën te kunnen dansen? Waar kunnen we in de vakantie dan nog een keer oefenen? Zijn er al mensen op vakantie en hoe komen we dan aan hun kostuums? Wat nemen we mee voor de gastgezinnen? Waar is de meiboom? Twee Belgische vlaggen regelen. Enz. Enz.
Vorig jaar zomer was Oriënt nog te gast op het Griekse eiland Lefkas en het draaiboek voor die reis kon uit de kast om het in recordtempo in te zetten voor dit weekend. I.v.m. de vakantieperiode was het nog wel moeilijk om voldoende mensen bij elkaar te krijgen en zijn we zelfs ook weer terug moeten vallen op enkele ex-leden. Die zijn gelukkig altijd weer bereid in te springen om het de groep mogelijk te maken dit soort leuke uitstapjes te kunnen realiseren. Met de nu jarenlange ervaring is het gelukt, bijna alles is inmiddels geregeld!

Geschiedenis
De kontakten tussen Volksdansgroep Oriënt Culemborg en de Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten zijn tot stand gekomen in de zomer van 1996 door het culturele uitwisselingsproject van de beide gemeenten. De gemeenten Hoogstraten en Culemborg zijn verbonden door Vrouwe Elisabeth van Culemborg, gemalin van Anthonie van Lalaing, graaf van Hoogstraten en door Rombout Keldermans die zowel het (oude) stadhuis van Culemborg als van Hoogstraten ontwierp.
Na de eerste uitwisseling met de Volksdansgroep Shilshoel, uit Meerle bij Hoogstraten, die op uitnodiging van Oriënt meewerkten aan de 25 jarig jubileumvoorstelling in de Agnietenhof, kwam de eerste uitnodiging voor deelname aan het Internationale festival van de Gelmelzwaaiers in 1999. Op alle fronten een hartverwarmend weekend, met een heuse hittegolf zelfs ook letterlijk. De ontvangst in de gastgezinnen was ontzettend hartelijk. De verbroederingsavonden die plaatsvonden, na de optredens op het podium, waarbij alle groepen en gastgezinnen gezellig tot in de late uurtjes met elkaar dansen, waren onvergetelijk. De Vendeliers vereniging uit Hoogstraten, de Gelmelzwaaiers, hebben hun ervaringen, opgedaan op hun ontelbare reizen naar buitenlandse festivals, voortreffelijk gebruikt voor het organiseren van hun eigen festival. Zij hebben een indrukwekkende lijst van landen waar zij de afgelopen jaren te gast geweest zijn, van heel Europa tot Amerika, China, Japan, Equador, Macao, Brazilië, Taiwan, Zuid Korea tot Kenia toe. Dat zij daar veel ervaring opgedaan hebben op organisatorisch gebied, bewijzen hun eigen festivals; die van begin tot eind perfect geregeld zijn.
Voor Oriënt is deelname aan dit festival in 1999 eigenlijk ook de opstap geweest naar de grootse buitenlandse reizen naar China en Korea in de jaren erna. Door de indruk die we in Hoogstraten achterlieten zijn we door de Gelmelzwaaiers voorgedragen voor deelname aan het Internationale festival in 2001 in China. Zij hebben ons het zelfvertrouwen gegeven dat we daar met onze Culemborgse amateurgroep goed genoeg voor waren! Ook heeft de goede organisatie van het festival toen, ons erg veel geleerd en geholpen bij het organiseren van activiteiten binnen de eigen groep, zoals met de Gemeente in 2005 het Dance City weekend en de bijdrage aan Culemborg Bijvoobeeld van dit jaar. Al met al hebben we een zeer speciale band met de Gelmelzwaaiers en we verheugen ons dan ook zeer op het weerzien.

De leden van Oriënt worden bij gastgezinnen ondergebracht en er staan ook nog andere leuke dingen op het programma, zoals zaterdag overdag een uitstapje met gids naar Antwerpen.

Oriënt verzorgt meerdere optredens in Hoogstraten, waar natuurlijk de Nederlandse dansen aan het publiek worden getoond.
Normaal gesproken dansen we niet alleen maar Nederlands, maar dansen uit de hele wereld. Als je echter als Nederlandse groep naar het buitenland gaat, dan wordt er natuurlijk wel van je verwacht, dat je de Hollandse folklore laat zien, inclusief de klompen (die vroeger eigenlijk uit gingen als er gedanst ging worden!).
De meest gevraagde serie betreft een aantal Oudhollandse dansen, met kostuums uit de plaatsen Volendam en Marken. We zien hoe de mannen dansen met de meisjes uit beide plaatsen, hoe liefde en jaloezie kunnen toeslaan, en in de serie zit ook een heuse Hollandse meiboomdans.

Een tweede serie dansen is afkomstig uit Brabant, en beeldt het dagelijks leven uit ten tijde van Breughel, de bekende Vlaamse schilder uit de 16e eeuw. De serie begint dan ook met een tableau vivant.... en bij deze serie dansen zullen de verhalen die worden uitgebeeld, snel duidelijk worden: een bezoek aan de markt, wassen, was ophangen, strijken, weven, en het werk van de mannen.

Behalve Oriënt, om Nederland te vertegenwoordigen, zijn in Hoogstraten ook aanwezig Internationale volksdansgroepen uit Tsjechië, Frankrijk en Litouwen. Samen met deze groepen zal Oriënt op vrijdag- en zaterdagavond optreden in de grote feestzaal in Hoogstraten en zondagmiddag, na een optocht door Hoogstraten, ook nog medewerking verlenen aan een feestoptreden in de buitenlucht voor het stadhuis. Aan al deze optredens wordt natuurlijk ook meegedaan door de organiserende vereniging De Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten zelf.
Volksdansgroep Oriënt telt ongeveer 60 leden, naar leeftijd en ervaring onderverdeeld in een aantal groepen. De leden die mee gaan naar Hoogstraten zijn allemaal lid van de presentatiegroep, die het hele jaar door optredens verzorgt en daar ook extra voor oefent.
Al onze leden dansen voor hun plezier, en we hopen dat we in Hoogstraten wat van dat plezier op de toeschouwers kunnen overbrengen.

 

Voor meer informatie over vendelen en de Gelmelzwaaiers

klik op het logo

 

De andere buitenlandse deelnemers:

GERGOVIA MONTBRISON - FEURS - FRANKRIJK

Gergovia Montbrison werd in 1959 opgericht en bestaat dus bijna 50 jaar. Bijna een halve eeuw van folklore, muziek en dans uit de streek van de Auvergne-Forez. In deze dansen en muziek worden de tradities, gebruiken en spreuken van de kleine dorpen uit de streek verwoord of uitgebeeld. Dit gebeurt op festivals in eigen land, maar eveneens in het buitenland. Door de ongeveer 40 leden van uiteenlopende leeftijden, wordt u uitgenodigd om deel te nemen en te genieten van het dynamisme en tegelijk de zomerse sfeer te proeven van de Auvergne. Voor meer informatie: www.gergovia.net/uk

 

KAUSKUTIS – MAZEIKAI – LITOUWEN

De volksdansgroep Kauskutis werd opgericht in 1988 in de stad, Mazeikiai in het noordwesten van Litouwen. Het gezelschap heeft al vele rondreizen achter de rug doorheen het ganse land, waarbij telkens tal van volksdansen werden gedemonstreerd, welke allemaal zijn gebaseerd op het Litouwse leven en volkse tradities. Kauskutis heeft momenteel een 200-tal leden en werd onderscheiden met diverse prijzen waaronder de Eerste Staatsprijs voor Choreografie in 1999, de Eerste Prijs voor de beste Jeugddansgroep in 2001 en de Tweede Prijs in de Nationale Volksdanscompetitie ‘Aguonèlé’ in 2004. De groep organiseerde ook zelf meerdere internationale volksdansfestivals en ontving daarbij deelnemers uit o.a. Letland, Estland, Rusland, Polen, Israël, Italië, Turkije en Armenië. Eveneens namen ze deel aan buitenlands festivals zoals o.a. in de naburige Baltische staten, maar ook in Spanje, Duitsland, Nederland, Hongarije enz. Hun doel is het levend houden van de oude tradities en gewoonten en tegelijkertijd door hun prachtige dansen hun publiek een aantrekkelijke show te bieden.

BEBEK & MORAVA - OSTRAVA - TSJECHIË

De folkloristische groep Bebek is afkomstig van Ostrava-Proskovice, gelegen in het oostelijke deel van Tsjechië. Buiten volwassen muziekanten en dansers beschikken ze ook over een kindergroep met kinderen van 3 tot 7 jaar. In 2006 is Bebek beginnen samenwerken met een Slovaakse folkloristische groep uit Cadca. Dit jaar zijn ze een samenwerking aangegaan met de Tsjechische groep Morava. Door deze samenwerking is hun repertoire uitgebreid en brengen ze een variatie van Tsjechische (regio Lachia en Walachia) en Slovaakse (regio Terchova) dansen met de bijbehorende traditionele muziek. Monik Strykova heeft de groep Bebek gesticht en neemt tot op heden de leiding op zich. Hana Herberkova is voorzitter van de groep Morava en Stefan Belkan is dit van de Slovaakse groep.

Meer info Bebek:http://www.proskovice.eu/bebek/English/English.html

 

 

Wie gaan er mee:

De Pers vooraf:

 

Klik hier voor verslag en veel foto's van het geslaagde weekend