Repertoire van de presentatiegroep

Hoewel de naam "Oriënt" anders doet vermoeden, danst onze Culemborgse Volksdansgroep dansen uit Nederland en een groot aantal andere Europese landen. Zelfs dansen uit Mexico en Israël behoren tot het repertoire. De kleurrijke kostuums, die bij een optreden gedragen worden, zijn -naar origineel- zelf gemaakt.

De leden die in de presentatiegroep dansen zijn een selectie uit onze meest ervaren dansers en danseressen van de volksdansgroep.

Als gediplomeerd dansleidster/choreografe is Petra van Koelen al ongeveer 45 jaar aan de groep verbonden. De meeste choreografieën zijn door haar gemaakt en aangeleerd, en hebben de afgelopen jaren al veel succes geboekt op verscheidene optredens en festivals.

 

(Klik op de foto voor een grotere versie of meer foto's van de betreffende serie)

 

Nederlands repertoire:

Oud Hollands:

De meest gevraagde serie is een aantal Oud-hollandse dansen, met kostuums uit de plaatsen Volendam en Marken.
Deze serie kan gedanst worden op klompen en is een aaneenschakeling van dansen zoals Twee emmertjes water halen, Horlepiep, Jan Pierewiet en Driekusman. Ook bevat deze choreografie een Meiboomdans.

Klik op de foto's voor meer



Klik op de foto voor meer

Brabants Leven:
Choreografie: Petra en Hein van Koelen


De Brabants Leven-serie beeldt het dagelijks leven uit ten tijde van Breughel.
De serie begint met een 'tableau vivant' en laat vervolgens zien:
een bezoek aan de markt, wassen, was ophangen, strijken, weven en het werk van de mannen.

 

Momenteel niet ingestudeerd:

 

Klik op foto voor meer


De Blauwe Lappen:

Choreografie: Petra en Hein van Koelen

Speciaal voor Open Monumentendag 2018 (in het kader van Culemborg 700) ging, bij Volksdansgroep Oriënt, een nieuwe dansserie 'De Blauwe Lappen' in première. Hierin wordt het verhaal van de opstand van de vrouwen in 1650 uitgebeeld. De Culemborgse vrouwen komen in opstand tegen de zoveelste zwaardere belasting op het malen van het graan. Ze trekken in grote groepen richting het Stadhuis met hun schorten, hun blauwe lappen, aan lange stokken geknoopt en richten hun woede op de ruiten van het stadhuis. Ook het liefdesverhaal van molenaarszoon Gijssie en Metje komt in de dans tot uiting.
De choreografie is gemaakt door dansleidster Petra van Koelen en haar man, en is gebaseerd op de melodie van het nieuwe Culemborgse lied 'Culemborg Dat Klopt' van Bas Verberk. De tekst is gemaakt door het orkest Vranje. De kostuums zijn ook deze keer zelf gemaakt, op basis van de kleding uit de Gouden (17e) Eeuw.

 

 

Hof van Graaf Maurits:
Choreografie: Petra en Hein van Koelen

Deze dans neemt u mee terug in de tijd naar de 17e en 18e eeuw in Europa.
Naar de hoogste rangen in sociale kringen, waar de edelen en aristocraten met hun dames, gekleed in de mooiste baljurken, ingetogen dansten op de diverse hofbals.
Naar de lagere klasse, meestal de bedienden van de aristocraten, die veelal de draak staken met de strenge regels en vele voorschriften bij deze hofbals en die hun eigen dansen ontwikkelden. Deze dansen werden natuurlijk niet aan het hof gedanst.

In deze dans ziet u een combinatie van een stukje hofbal met een vrolijke dans van het gewone volk en ter afsluiting een Menuet.

 

 

Klik op foto voor meer

 

De Achterhoekse Bruiloftsdans:
Choreografie: Petra en Hein van Koelen

Dit is een choreografie van traditionele dansen waarin het komen tot en het vieren van een bruiloft centraal staan.
Zeer herkenbaar zijn de aanzegger (een vriend van het bruidspaar die met een versierde stok de gasten uit gaat nodigen), het geven van Theepotten (een traditioneel bruidsgeschenk) en het door middel van een lint de 'echtverbintenis' tot uitdrukking brengen door de gasten van het daarna te vieren bruiloftsfeest.

 

Klik op de foto voor meer foto's én filmpje

 

 

Klik op de foto voor meer

Voor grotere en buitenlandse optredens wordt samengewerkt met het folklore-orkest Vranje. Deze live muziek geeft een hele prettige wisselwerking tussen muzikanten en dansers, wat de optredens nog vrolijker en dynamischer maakt.

 

Internationaal repertoire:

Oriënt heeft en had naast Nederlands ook een rijke variatie buitenlandse dansen, zoals Hongaarse, Roemeense, Oostenrijkse, Israëlische, Russische, kleurrijke Zuidamerikaanse, wervelende zigeunerdansen, en dansen uit het voormalig Joegoslavië. Er zijn korte parendansjes met 2 à 3 personen, maar ook langere series die gedanst worden door 12 tot 16 personen.

 

Momenteel ingestudeerd:

Zuid-Amerikaans/Mexicaans:
Choreografie: Petra van Koelen

Er worden drie dansen gedanst uit Mexico en Argentinië:
Bailecito: een dans waarbij de meisjes met sjaaltjes mooie armbewegingen maken;
Jarabe Tapatio: hierin komen door de bewegingen de schitterende kostuums goed tot uiting;
Mosaico Mexicano: een choreografie van Mexicaanse dansen, waaronder de Cucaracha.

 

Klik op de foto voor meer

 

Armeense solodans:


Een prachtige ingetogen dans, in een schitterend kostuum,
waarin de voor Armenië typische armbewegingen centraal staan.

 

Shota:
Choreografie: Ciga Despotoviç

Een bruidsdans uit Kosovo, gedanst door een paar, waarin de vrouw laat zien wat ze in het huishouden waard is.

 

 

Momenteel niet ingestudeerd:

Hongaars:
Choreografie: Gusztáv Balázs en Petra van Koelen


De serie begint met een Verbunk, een wervingsdans voor het leger, met veel klapfiguren gedanst door de mannen, gevolgd door een Chárdás, een parendans waarbij de mannen de meisjes veel laten draaien. De serie eindigt met een Karikázo, een meisjesdans waarbij de zang en het stampen van belang zijn, evenals het draaien van de wijde rokken met daaronder de gesteven onderrokken.


Russisch:
Choreografie: Petra en Hein van Koelen


Een Russische bruidsdans, waarbij alle fases van de relatie aan bod komen; van de ontmoeting, het vrijgezellenfeest (waarbij de mannen met veel bravoure op tonnetjes dansen), de bruiloft, met het aanbieden van cadeau's, een schitterende bloemendans tot en met het bruiloftsfeest.



Servisch:
Choreografie: Petra van Koelen en Rutger Heijmen


Srbski Kolo: Kolo's (kringdansen) uit Servië. In een afwisseling van makkelijke en moeilijke passen laten de jongens en de meisjes elkaar zien wat ze kunnen. Om dan samen af te sluiten met een bekende kolo: de Moravaç.



Israëlisch:
Choreografie: Petra van Koelen


Serie oude Israëlische dansen, die door zijn afwisseling van Joods optimisme, Joodse vrolijkheid en Jemenitisch doorzettingsvermogen blijft boeien.



Oostenrijks:
Choreografie: Petra van Koelen


Pri Dobri Kapljici: Een grappig dansje uit het grensgebied van Joegoslavië met Oostenrijk.

Drie mensen dansen in een kringetje en toch zijn ze met - met hun handen vast!- instaat de meest rare draaien te maken.





Klik op de foto voor meer

Roemeens:
Choreografie: Petra en Hein van Koelen


Banat Suite: Een, in tijd (van 8 tot 15 minuten), variabele serie van dansen uit de Banat. De serie start met een dans waarin een meisje een brief ontvangt met daarin de boodschap dat haar geliefde vermist wordt. Gelukkig blijkt dit een vergissing te zijn en eindigt de dans vrolijk. De andere dansen zijn geïnspireerd op authentieke choreografieën uit Roemenië. Ze vormen een serie dansen waarin het wervelende draaien van de vrouwen schitterend is om naar te kijken.

 



Israëlisch duet:
Choreografie: Petra van Koelen


Een dans op moderne muziek waarin veel typisch Israëlische passen terug te vinden zijn, zoals de Mayimpas en de Yemeniet.

 



Pools:


Drie zeer verschillende dansen in prachtige kostuums uit Krakow. De meisjes dans bestaat uit figuren waarin bloemen een belangrijke rol spelen. In de Furmann maken de dansers als een soort paardenspan mooie figuren op de vloer. Een van de belangrijkste dansen uit Polen is de Krakowiak met deze spectaculaire dans wordt deze choreografie afgesloten De choreografie is gemaakt en ingestudeerd door Irena.





Zigeuner:
Choreografie: Ciga Despotoviç / Petra van Koelen


Ciganski Cerga: een wervelende zigeunerdans uit Servië, waardoor het zigeunerbloed in ons gaat borrelen. Gedanst door een man en twee vrouwen.

Igratski Merak: is ook een dans van de zigeuners uit Servië. Hierin spelen de macho figuren van de mannen en de uitdagende bewegingen van de vrouwen een grote rol. In de wervelende meisjes dans wordt de muziek ondersteund door het gerinkel van tamboerijnen.



 

Indien u eens kennis wilt maken met onze presentatiegroep, dan kunnen wij zowel korte als avondvullende programma's bieden.

Al onze leden dansen voor hun plezier en we hopen dat we wat van dat plezier op u, onze toeschouwers, kunnen overbrengen!

Indien u nadere informatie wilt, kijk dan op de pagina 'Contact'

Volksdansgroep Oriënt Culemborg

Contactpersoon: Lisette Couwenberg
Telefoon: (+)31-345-518439

E-mail: info@volksdansculemborg.nl