Activiteiten Culemborg 700

700 jaar stadsrechten Culemborg wordt georganiseerd door de Stichting Culemborg 700.

Dit alles mogelijk gemaakt door de subsidies en sponsoring van Cultuurfonds Culemborg, Culemborg700 en Sport Balans

 

Open Monumentendag / Cultureel festival

Spiegel van de Culemborgse samenleving

Culemborg kent veel verschillende culturen en religies, er wonen mensen vanuit alle windstreken en dat al vanaf de Middeleeuwen - momenteel meer dan 80 verschillende nationaliteiten. De Stichting Open Monumentendag wilde in 2018 mensen bij elkaar brengen, door samen te eten, samen op te treden en samen te dansen. Tijdens een kleurrijk festival werden dansen, klederdracht, en andere culturele en culinaire aspecten van inwoners uit verschillende landen voor het voetlicht gebracht. Het ging om inwoners van Culemborg en omstreken, volwassenen en jongeren, uit o.a. Nederland, Suriname, Molukken, Marokko, Turkije, de Balkan, Polen, Zuid Afrika, enz..

Volksdansgroep Oriënt was gevraagd om het dansfestijn op deze dag mede te organiseren.

 

Première folkloredans ‘De Blauwe Lappen’

Speciaal voor Open Monumentendag 2018 ging ‘De Blauwe Lappen’ in première. Hierin wordt het verhaal uitgebeeld van de opstand van de vrouwen in 1650.

Onze dansleidster Petra van Koelen stelde voor om een nieuwe choreografie te maken over de opstand van de Blauwlappen in 1650. We hebben gekeken of de dans op de muziek van ‘Culemborg dat Klopt!’ van Bas Verberk gemaakt kon worden. En dat is gelukt. Leden van het orkest Vranje hebben een nieuwe tekst gemaakt om het verhaal duidelijk te maken.
De kostuums hebben de dansers en andere vrijwilligers zelf gemaakt op basis van de kleding uit de Gouden 17e eeuw. Dit alles werd mogelijk met een subsidie van het Cultuurfonds

De Blauwe Lappen ging in première op Open Monumentendag zaterdag 8 september 2018. Orient trad een zestal keer op met de dans die ongeveer 5 minuten duurt. Kort maar krachtig wordt het verhaal verteld over de Culemborgse vrouwen die in opstand komen tegen de zoveelste zwaardere belasting op het malen van het graan. Ze trekken in grote groepen richting het stadhuis met hun schorten, hun blauwe lappen, aan lange stokken geknoopt en richten hun woede op de ruiten van het stadhuis. Ook het liefdesverhaal van molenaarszoon Gijssie en Metje komt in de dans tot uiting.

‘De Blauwe Lappen’ blijft in het repertoire en zo blijven we, ook na Open Monumentendag, Culemborg op de kaart zetten.

 

'De Blauwe Lappen' speciaal voor Open Monumentendag 8 september, klik op foto voor meer.

 

Verrassingsdans/Flashmob

Open Monumentendag 2018 heeft als thema "Verbinden!". Met dat thema wilden wij graag aan de gang en dat zo breed mogelijk uitwerken met dans! Volksdansen is immers werelddansen! Culemborg heeft zoveel nationaliteiten in haar stad en hoe mooi zou dat zijn om hen, of een vertegenwoordiging daarvan, tijdens Culemborg 700 op de Markt samen te laten dansen! Helaas lukte het niet om deze mensen te benaderen om mee te dansen met ons.

Het idee werd toen om met medewerking van alle dansgroepen uit Culemborg een verrassingsdans te organiseren op zaterdag 8 september 2018. Iedereen mocht meedoen! Bijna alle Culemborgse dansgroepen hadden toegezegd en zijn druk bezig geweest met oefenen op de dans, die is gemaakt door Liza Heerlijn en Chantal vd Tuijn van de gelijknamige balletstudio uit Culemborg. Ook veel van de groepen van buiten Culemborg, die kwamen optreden gedurende de hele dag op de verschillende locaties, hebben de dans ingestudeerd en deden mee. Het werd een heel spektakel met een gevulde Markt vol dansende mensen.

 

 

Voor video en foto's van de georganiseerde verrassingsdans, klik op de foto hierboven.

Vlaggenparade en gastgroepen dansfestival

 

 

Klik hierboven voor veel meer foto's

 

16 december 2017 Jubileummarkt Culemborg 700

Als dansgroep werkten wij dus mee aan de festiviteiten voor Open Monumentendag op zaterdag 8 september 2018. Om reclame daarvoor te maken hebben we meegedaan aan de jubileummarkt op zaterdag 16 december 2017

Klik op bovenstaande aankondiging voor verslag en foto's van deze optredens.